fbpx
7.9 C
Vranje
sreda, 21.02.2024

Ekološki ustanak Vranje: Izlio se mazut iza zgrada Braća Bajić

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – U utorak, oko 16 časova, desio se akcident u kome je došlo do izlivanja mazuta iz kotlarnice Javnog preduzeća (JP) „Novi dom“, iza zgrada Braća Bajić, saopštio je Dragan Antić iz Ekološkog ustanka Vranje na svom Fejsbuk profilu.

Kako je objasnio, „na licu mesta je zatekao radnike i mašinu kako saniraju štetu zatrpavanjem cevi i ulicu peskom“.

„S obzirom da nigde nije bilo policije, a morala bi da obezbedi mesto, slučaj sam prijavio policiji oko 18 časova. Takođe je izvršena i prijava Komunalnoj miliciji. Po zakonu je, na licu mesta, istog momenta morala da bude i policija i sanitarna inspekcija. Očigledno da je direktor JP ‘Novi dom’, Goran Petrović, pokušao sve da sakrije, ali su mi građani poslali fotografije i snimke“, saopštio je Antić.

Prema njegovim rečima, „nakon uvida u situaciju na terenu, izvršio je prijavu nadležnim institucijama“.

„Od njih očekujemo da preduzmu odgovarajuće mere protiv odgovornih za prikrivanje ekološke katastrofe i opšte bezbednosti po stanovništvo. Pukom srećom izbegnuta je veća katastrofa do koje je moglo doći. Upozoravamo nadležne da nastala šteta mora da se sanira po propisima kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja stanovništva. Potrebno je, pored peska, posuti i aditiv za skupljanje masnoća, a potom sve isprati vodom. Pratićemo da li će nadležni poštovati propisane mere“, navodi Antić.

Kako javljaju lokalni i republički mediji, po nalogu nadležnog tužilaštva, uz prisustvo inspektora za zaštitu životne sredine, obavljen je uviđaj. Uzet je uzorak mazuta i nastavljen rad nadležnih na otkrivanju uzroka njegovog curenja, te naloženo obavljanje razgovora sa odgovornim licima u JP „Novi dom“.

JP „Novi dom“ se, još uvek, nije oglasio, premda na zvaničnom sajtu ovog javnog preduzeća nema saopštenja niti ikakvih informacija o ovom, potencijalno, velikom ekološkom problemu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci