-5 C
Vranje
četvrtak, 26.11.2020

[DW] Nova vlada Srbije, a odmah i nova izborna kampanja

Odabrani članci

[EKSKLUZIVNO] Urednik “Kod Civrića”: Biti naša tema je politički prestiž

Po prvi put od osnivanja 2012. godine, a nakon višegodišnje pauze u objavljivanju, urednik satiričnog bloga i kreator sadržaja na Facebook stranici Kod Civrića u...

Milion iz gradskog budžeta za izbornu kampanju u Vranju

VRANJE / BEOGRAD - Državna Agencija za borbu protiv korupcije je, nakon ukazivanja organizacije Transparentnost Srbija na nelogičnosti u bazi podataka o finansiranju izborne kampanje,...

10 godina od lažne najave vlasti da je Vranje prvi grad u Srbiji bez plastičnih kesa

VRANJE - Pre deset godina svi nacionalni mediji, uključujući Radio-televiziju Srbije, preneli su pompezne najave i odluku gradskih vlasti da će od 1. septembra...

Autor knjige “Zablude srpske istorije”: Nema podataka o boravku Gavrila Principa u Vranju

VRANJE - Poznati srpski istoričar Dejan Ristić, autor knjiga Mitovi srpske istorije i nedavno izdate Zablude srpske istorije, u kojima je naučnim dokazima "razbio" neke...

Stojanović: Mladi u Srbiji prepoznaju dobre strane EU, opozicija da iskoristi stav evroparlamentaraca

BEOGRAD – Opozicija mora da iskoristi to što postoje grupe u Evropskom parlamentu koje neće da sklone pogled sa svega što se dešava u Srbiji,...
Avatar
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

Analiza Ivice Petrovića je izvorno objavljena na portalu Deutche Welle (DW) 21. oktobra 2020. godine, a originalnu verziju možete pogledati ovde >>>

Srbija ni četiri meseca od izbora još uvek ne zna imena ministara u novoj vladi. Predsednik Vučić je, nakon još jedne sednice Predsedništva SNS, saopštio ciljeve novog kabineta, a konačan sastav najavio za kraj nedelje.

Verovatno je bilo logično i zakonski očekivati da mandatar nove vlade Ana Brnabić predstavi ciljeve svog budućeg tima, ali u Srbiji danas, o tome je ponovo govorio predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić.

Umesto konačnog sastava vlade, Vučić je javnost obavestio da će budući predsednik Skupštine Srbije biti Ivica Dačić, dosadašnji ministar spoljnih poslova. Deo vlasti će takođe biti i Srpski patriotski savez (SPAS) bivšeg vaterpoliste Aleksandra Šapića, koji će imati i jedno ministarsko mesto.

U vladi će se naći i pripadnici manjina, ali možda i važnije od toga jeste činjenica da će ovo biti vlada ograničenog trajanja, jer je Vučić nove izbore najavio najkasnije do 3. aprila 2022 godine.

Borba protiv mafije – opet

Predsednik Srbije je naveo i šest ciljeve nove vlade: „borba protiv kovida 19, borba za interese našeg naroda na Kosovu i Metohiji, borba protiv mafije, očuvanje srpske suverenosti i nezavisnosti, ubrzanje reformi, i nastavak ekonomskog rasta“.

Najviše pažnje medija izazvala je najavljena borba protiv mafije, za koju Vučić kaže da se već odvija, ali da će od sada biti još žešća i upornija. Novinar Nedim Sejdinović za DW skreće pažnju da je “Vučić već više puta najavljivao borbu protiv mafije i očito je i ovo samo nastavak njegove demagogije, jer je jasno da je u Srbiji visok rast kriminala i korupcije poslednjih godina. Ništa od te borbe neće biti ni sada, jer za Srbiju je karakteristična ogromna povezanost tih kriminalnih organizacija iz podzemlja sa vlašću”.

“Više bih volela da je Vučić rekao borba protiv korupcije, jer je to bila osnova Vučićevog ekslopeza kada je dolazio na vlast” – rekla je za DW Vesna Mališić, zamenica glavnog urednika nedeljnika NIN.

“Prosto je neverovatno da za osam godina ove vlasti niko nije procesuiran ili uhapšen i pored bezbrojnih korupcionaških afera koje smo imali. Umesto toga, sada dobijamo priču o tome ko to reketira kafiće i klubove, nešto što dobro zvuči, ali je bez ikakvog sadržaja iza toga”, kaže Vesna Mališić.

Čast ili degradacija?

Kao izvesno iznenađenje dočekana je vest da će Ivica Dačić biti predsednik parlamenta. Iako je Dačić izjavio da mu je „čast što će biti predsednik Skupštine Srbije“, taj potez se već ocenjuje kao prilična degradacija, kako samog Dačića, tako i njegove Socijalističke partije Srbije (SPS). Skupština Srbije je tokom proteklih osam godina postala obesmišljena institucija, u kojoj je jedino bilo važno sprečiti opoziciju da deluje i javno govori. Nedim Sejdinović to stoga vidi kao spuštanje nivoa učešća SPS u vlasti:

“Predsednik Skupštine, kao i sama Skupština, u jednom sistemu u kojem dominira izvršna vlast i jedan čovek, potpuno su marginalizovani. Skupština neće biti ojačana postavljenjem Dačića, čak bih rekao da je to neka vrsta poniženja SPS, što je donekle i očekivano s obzirom na njihov loš izborni rezultat” – ocenjuje Sejdinović.

Vesna Mališić smatra da je Dačić “u takvoj poziciji da ne sme ništa da odbije”.

“Videćemo da li će SPS dobiti neka ministarska mesta, ali mislim da se ovo može posmatrati i kao neka vrsta degradacije Socijalističke partije Srbije (SPS)” – dodaje.

Borba protiv desničara i antivaksera

Značajan deo izlaganja Aleksandra Vučića odnosio se na upozorenje o veoma visokom rastu nekih desničarskih organizacija i političkih aktera koji „zastupaju antivakserske, antimigrantske i stavove da je zemlja ravna ploča“. Predsednik Srbije se potrudio da zvuči prilično zabrinuto zbog rasta popularnosti tih pokreta, i u tom kontekstu je pomenuo samo Sašu Radulovića, koji bi, prema njegovim rečima, da su sada izbori sigurno ušao u parlament.

Sagovornici DW-a tu izjavu vide kao veoma ciničnu, jer primećuju da vlast bukvalno pomaže ili ignoriše postojanje tih organizacija. Nedim Sejdinović kaže da „mnogi od njih odgovaraju Vučiću, a neki od njih i počivaju pod skutima vlasti. U odnosu na njih, SNS se predstavlja kao umerena politička organizacija, što ona svakako nije, jer je, naročito u nižim delovima partije, to prilično desna organizacija. Ali, mislim da će se sve to sada pre svetom koristiti samo kao opasno strašilo protiv kojeg se Vučić navodno bori“.

“Vučić je praktično omogućio prostor svim tim desničarskim i ultra desničarskim organizacija da rastu i da se nesmetano i neometano razvijaju. Niko ih iz vlasti nije kritikovao ili procesuirao u brojnim slučajevima kada su kršili ljudska prava i napadali neistomišljenike” – kaže Mališić.

Kako je Vučić naveo da bi Ivica Dačić na novoj funkciji zapravo trebalo da vodi dijalog s takvim organizacijama, “kako bi bolje razumeli rast njihove popularnosti”, Vesna Mališić primećuje da “oni samo sa njima i mogu da vode dijalog, jer ni sa kim drugim ne mogu da razgovaraju. Pošto su izbacili opoziciju, sada će da prave neku predstavu za Zapad, i tu će pokušati da prave neku novu dinamiku i da imitiraju neki dijalog s tim pokretima i organizacijama koji bi trebalo da budu neki njihovi navodni protivnici”, ocenjuje zamenica glavnog urednika NIN-a.

Početak izborne kampanje

Obrazloženja predsednika Srbije zašto je ovo vlada ograničenog trajanja su komična, ocenjuje Nedim Sejdinović i kaže da je “ipak primetan nekakav pritisak Zapada, nakon što se ispostavilo da je na proteklim izborima ukinut višestranački sistem u Srbiji. To jeste nekakav uspeh bojkota opozicije, i to bi trebalo da bude šansa za opoziciju da se izbori za ravnopravne izborne uslove”.

Vesna Mališić obraćanje Aleksandra Vučića vidi kao početak izborne kampanje.

“Jasno je da on bez kampanje ne može da funkcioniše, da mu je previše da na to čeka četiri godine i da mu je ova situacija jako dobro došla da ide prilično brzo na ponovne izbore” – zaključuje Vesna Mališić.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Zbog čega je Vranje večeras obojeno u narandžasto

VRANJE - Kako bi se ukazalo na prisutnost nasilja nad ženama i obeležio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (25. novembar), grad Vranje...

U Vranju preminule još 3 osobe, u Srbiji 41

BEOGRAD / VRANJE - U Srbiji je u protekla 24 sata od posledica zaražavanja virusom COVID-19 umrla 41 osoba, dok je registrovano novih 7.579...

Nove mere Kriznog štaba za škole

BEOGRAD / VRANJE - Školski raspust počeće 21. decembra i trajaće do 18. januara 2021. godine, a stariji razredi osnovnih i srednje škole trebalo...

Novi uslovi za odlazak u penziju od 1. januara 2021.

BEOGRAD / VRANJE - Žene će od 1. januara 2021. godine u punu starosnu penziju moći da idu sa 63 godine i dva meseca,...

Podaci o krsnoj slavi zaštićeni zakonom, ulaska u stan nema bez naloga suda

VRANJE - Zbog mera koje je uvela Vlada Srbije, zabrana okupljanja i novčane kazne od 50.000 do 150.000 dinara odnose se i na organizaciju...