fbpx
6.1 C
Vranje
četvrtak, 23.03.2023

Dug EPS-a u prošloj godini uvećan za 50 odsto

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Dug Elektroprivrede Srbije (EPS) je samo u 2022. godini povećan za 50 odsto i posle tri kvartala te godine premašio je 1,5 milijardi evra, navodi se u analizi objavljenoj u Makroekonomskim analizama i trendovima (MAT).

Kako prenosi Nova ekonomija, poslovanje EPS sve više finansira iz pozajmljenih izvora, na šta ukazuje i rast zaduženosti.

Likvidnost EPS se kontinuirano pogoršava zbog problema sa proizvodnjom primarne energije, hidrološke situacije i smanjenog rada hidroelektrana, uvoza električne energije po rekordno visokim tržišnim cenama, kao i niskim cenama za garantovano snabdevanje.

Uvoz struje je, takođe, skoro isključivo finansiran kroz zaduživanja. Nelikvidnost se prevazilazila dodatnim zaduživanje, odnosno uzimanjem kredita za likvidnost.

Zbog toga je došlo i do pogoršanja likvidnosti u 2022. godini, na šta ukazuje takozvani opšti racio likvidnosti. Nova ekonomija prenosi da je svaki dinar tekućih obaveza pokriven sa 0,55 dinara tekućih sredstava.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci