fbpx
9.8 C
Vranje
ponedeljak, 27.03.2023

Država uplaćivala novac preminulim osobama, broj prelazi 5.000 upokojenih

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Novčana socijalna pomoć do nedavno je uplaćivana za 1.334 preminule osobe, dodatak za pomoć i negu drugog lica isplaćivan je za čak 4.427 pokojnika, dok je usluga smeštaja plaćana za 308 osoba koje nisu među živima, a mnogi među njima su godinama na spisku umrlih, pišu današnje „Večernje novosti“.

Koristeći rupe u sistemu socijalne zaštite, pojedinci su umesto roditelja, supružnika ili rođaka podizali novac koji im ne pripada i na taj način budžet Srbije oštetili za nekoliko desetina miliona evra, navodi list.

Zbog toga su centri za socijalni rad pokrenuli postupke protiv svih koji su bez osnova primali te prinadležnosti, a to je samo jedna od pozitivnih strana primene Registra socijalnih karata, koji je uveden 1. marta prošle godine.

U taj registar su do sada povezani Centralni registar stanovništva sa evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova, Poreske uprave, Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje i Republičkog geodetskog zavoda.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci