fbpx
4.2 C
Vranje
nedelja, 10.12.2023

Đaci iz Bujanovca bez popusta za prevoz do Vranja

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BUJANOVAC / VRANJE – Za učenike iz Bujanovca koji pohađaju srednju školu u Vranju ove godine nema popusta za mesečne karte koji je do sada davao Grad Vranje. Kako pišu Bujanovačke, prošle godine je mesečna karta za đake iz Bujanovca koštala 3.200 dinara, a ove roditelji moraju da izdvoje, kako tvrde, 8.200 dinara.

Roditelje iz Bujanovca interesuje zašto se ove godine vrši podela dece na one koji žive u vranjskoj i one u bujanovačkoj opštini, kada i jedna i druga deca idu u školu u Vranju. U kompaniji za prevoz putnika „Kavim-Jedinstvo“ iz Vranja, tvrde, nisu mogli da dobiju odgovor na to pitanje.

Slađan Petrović iz Bujanovca ima dvoje dece koja pohađaju Srednju poljoprivredno-veterinarsku školu „Stevan Sinđelić“ u Vranju, a, kako je rekao, „ove godine mesečno treba da izdvoji dodatnih 10.000 dinara za troškove prevoza“.

„Prošle godine sam plaćao 6.060 dinara mesečno za dve karte, a ove godine treba da izdvajam oko 16.000 dinara mesečno u te svrhe. Ako na to dodamo i novac za užinu, koji će biti najmanje još toliko, znači da jedan ceo minimalac odlazi mesečno samo za prevoz i užinu“, kaže Petrović.

Njega je, kako navodi, zvao razredni starešina iz škole i kazao mu da je puno roditelja „nezadovoljno novonastalom situacijom“ i da se „spremaju na protest ispred Gradske uprave u Vranju“.

Popust koji daje „Kavim-Jedinstvo“ i dalje važi, ali je popust od strane Grada Vranja ukinut za učenike izvan vranjske opštine.

„Ove godine za našu decu vazi samo popust koji daje ‘Kavim-Jedinstvo’ a koji iznosi 40 odsto, dok za đake koji žive u Vranju i dalje važi i popust od 40 odsto koji daje ‘Kavim-Jedinstvo’, ali i popust od 20 odsto koji daje Grad Vranje“, kaže za Bujanovačke jedna žena iz ove opštine.

Prošle školske godine je ova Bujanovčanka plaćala mesečnu kartu svom detetu 3.200 dinara, a ove godine će plaćati, kako kaže, 8.200 dinara.

Roditeljima bi bilo lakše kada bi i Opština Bujanovac na neki način pomogla bujanovačkim učenicima koji pohađaju srednje škole u Vranju. Međutim, od Opštine Bujanovac oni ne dobijaju naknadu za putne troškove, dok se učenicima koji srednju školu pohađaju u Bujanovcu i Preševu nadoknađuje 50 odsto troškova za prevoz.

Nadležni u Opštini Bujanovac kazali su ranije da „to ne zavisi od njih, već od Koordinacionog tela koje određuje kome će se deo novca za prevoz nadoknađivati“.

„Koordinaciono telo nam određuje za koje škole ćemo plaćati deo prevoza, a to su škole sa teritorije opština Bujanovac i Preševo, jer oni pokrivaju naše područje i neophodno je da to poštujemo“, rekao je Fejzi Bećiri, načelnik Odeljenja za javne službe u Bujanovcu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci