fbpx
14 C
Vranje
sreda, 27.09.2023

Dani Vranja koštaju preko 51.000 evra: Nema javne nabavke i odgovora TOV

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

Pišu: Dušan Pešić/Sanja Petrov

VRANJE – Ovogodišnja manifestacija „Dani Vranja“ košta 6 miliona dinara (oko 51.300 evra), od čega se iz lokalnog budžeta izdvaja 4,4 miliona (oko 37.500 evra), a iz drugih izvora ostatak, potvrdio je za portal Slobodna reč Nenad Tasić, načelnik Odeljenja za budžet i finansije pri Gradskoj upravi Grada Vranja. Međutim, cela organizacija i trošenje novca građana su, na neki način, sakriveni od očiju javnosti – nema podataka o javnoj nabavci, nema odgovora rukovodstva Turističke organizacije Grada Vranja (TOV), nema informacije o tome u ijednom od lokalnih medija koji dobijaju milione da informišu Vranjance.

Čini se da nadležni u Vranju imaju drugačiju sliku o odgovornosti i transparentnom trošenju novca sugrađana od, na primer, nadležnih u Leskovcu i drugim gradovima Srbije. Tako se na Portalu javnih nabavki (PJN) građani lako mogu informisati o troškovima Roštiljijade, što nije slučaj sa manifestacijom „Dani Vranja“. Zbog čega je to tako, i da li se možda u Vranju stvari rade po pravilima, samo malo drugačije, pokušali smo da saznamo od nadležnih.

Naime, sedam dana koncerata poznatih izvođača iz Srbije i regiona, uz prateći program u okviru Roštiljijade i angažovanje lica preko omladinskih zadruga, prema podacima sa PJN, košta 8.232.970 dinara, odnosno blizu 70.000 evra. Radi se o sedam koncerata glavnih izvođača – Momčilo Bajagić Bajaga, Petar Grašo, Tropiko bend, YU Grupa, Snežana Đurišić, Dragan Kojić Keba i Željko Samardžić, uz prateći program.

Za svakog od navedenih izvođača cena angažovanja je objavljena javno, na PJN, a radi se o pregovaračkim postupcima bez objavljivanja javnog poziva.

Istovremeno, „Dani Vranja“ trajaće četiri dana, od 26. do 30. avgusta, a na ovoj manifestaciji nastupiće četiri glavna izvođača – Stefan Zdravković (Princ od Vranje), Breskvica, Dejan Matić i bend Neverne bebe, uz prateći program. Ovi nastupi, zajedno sa celokupnim pratećim sadržajem, koštaju više od 51.000 evra.

Koliko od toga ide izvođačima, i kojim, pitali smo rukovodstvo TOV.

Direktor TOV, Stefan Filipović, najpre je, u SMS poruci, novinaru portala Slobodna reč napisao da na imejl-adresu ove javne ustanove pošalje pitanja – tačnije da „mejlom slobodno možemo poslati sve što nas zanima“ – ali do objavljivanja teksta nije na njih odgovorio.

Novac od Grada, sponzora i Ministarstva turizma i omladine

„Iz budžeta Grada Vranja za organizaciju manifestacije ‘Dani Vranja 2023’ izdvojena su sredstva u visini od 4.426.000 dinara. Od fizičkih i pravnih lica za ovu namenu obezbeđene su donacije u iznosu od 1.130.000 dinara. Ministarstvo turizma i omladine je, za pomenutu manifestaciju, obezbedilo sredstva u visini od 500.000 dinara“ – napisao je u odgovoru našem portalu načelnik Odeljenja za budžet i finansije Gradske uprave, Nenad Tasić.

Međutim, Tasić nije mogao da odgovori na pitanja koja, kako je rekao, „nisu u njegovoj nadležnosti“.

„U vezi sa vašim pitanjima pod rednim brojevima 3, 4 i 5, obaveštavam vas da ne posedujem tražene informacije i da je potrebno da se obratite JU ‘Turistička organizacija Grada Vranja'“ – istakao je Tasić.

Pitanja na koja Tasić nije mogao da odgovori odnose se na to da li se za „Dane Vranja“ raspisuje javna nabavka, kao što je to slučaj sa gotovo svim manifestacijama u gradovima u Srbiji, da li je ona u Planu javnih nabavki za ovu godinu i, ukoliko javna nabavka nije raspisana, na koji način se plaća izvođačima, kao i koliko koštaju svi ostali sadržaji.

U nastavku je spisak sa svim pitanjima koja je redakcija poslala na zvaničnu imejl-adresu JU „Turistička organizacija Grada Vranja“, koju je novinaru, u SMS poruci, prosledio direktor ove ustanove, Stefan Filipović. Ipak, do objavljivanja teksta, na njih odgovor nismo dobili.

Da li je organizacija „Dana Vranja“ bila u Planu javnih nabavki TOV za ovu godinu? Ako jeste, da li možete da nam dostavite taj plan? Koliko će da koštaju ovogodišnji „Dani Vranja“? Koliko će da koštaju nastupi glavnih muzičkih zvezda? Da li se sve plaća iz gradskog budžeta ili i iz nekih drugih prihoda, i kojih? Zbog čega i dalje ne radi sajt TOV, i od kada ne radi, odnosno koliko dugo?

O trošenju novca ćute nadležni, ali ćute i mediji

Specifičnost ovogodišnjih „Dana Vranja“ – kada je reč o ceni muzičkih nastupa i svih gorepomenutih sadržaja – takođe je i da nijedan lokalni medij nije izvestio o tome koliko će oni, zapravo, koštati, pre svega građanke i građane ovog grada.

Možda razlog leži u tome što se cena ne spominje ni u jednoj najavi ili vesti, poput promotivnih informacija koje su objavljene na sajtu lokalne samouprave ili na Instagram i Fejsbuk stranici TOV.

Naposletku, ne i najmanje važno, podsećamo da je jedno od pitanja koja je Slobodna reč poslala na adresu JU „Turistička organizacija Grada Vranja“ bilo i – zbog čega i dalje ne radi sajt ove javne ustanove. Podsetimo, na zvaničnom sajtu Grada Vranja piše da je „cilj Turističke organizacije Vranje – unapređenje i promocija turističke ponude vranjskog kraja“ i „iznalaženje mogućnosti da se marketinški prezentuju aktivnosti ka očuvanju bogate vranjske tradicije“.

Foto: vranje.org.rs

Čitajte više:

Nepoznata cena koncerata na „Danima Vranja“

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Званични захтеви грађанских протеста „Србија против насиља“

#01 Сазивање ванредне седнице Народне скупштине на којој ће се расправљати о стању после две трагедије у којима је убијено 18 људи, махом деце и младих;

#02 Институционална одговорност и смена министара Ружића и Гашића и шефа БИА Вулина, јер су директно одговорни за урушени систем и неадекватно реаговање надлежних;

#03 Оставке чланова Регулаторног тела за електронске медије, који се сматрају одговорним за промовисање насиља, агресије и неморала на телевизијама са националном фреквенцијом;

#04 Гашење штампаних медија и таблоида који објављују лажне вести и континуирано крше новинарски кодекс;

#05 Одузимање националних фреквенција телевизијама које слуђују грађане, трују и промовишу насиље, као што су ТВ Пинк и ТВ Хепи;

#06 Хитно укидање програма који промовишу насиље, неморал и агресију на телевизијама са националном фреквенцијом, попут ријалити програма и

#07 Смена руководства Радио-телевизије Србије.