fbpx
5.2 C
Vranje
sreda, 21.02.2024

Dali Geoksu novac suprotno propisima, sad ga traže nazad

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Poslednjih dana mediji prenose vest portala Nova ekonomija o nalogu Komisije za dodelu državne pomoći Ministarstvu privrede da bez odlaganja preuzme mere prema firmi Technic Development, kako bi vratili „višak“ subvencija, odnosno 414 miliona dinara sa uračunatom kamatom. Ovoj firmi koja je deo Geox grupe, država je pokrila 68,95 odsto ukupnih ulaganja, što je bilo suprotno tada važećim propisima. Takođe, revizija Komisije je pokazala da je Geox u Srbiju uložio 650.000 evra više od onog na šta se obavezao.

Kako navodi Nova Ekonomija, prema Komisiji za dodelu državne pomoći, država je mogla da pokrije najviše polovinu troškova koje ima investitor, što znači da je ova firma dobila skoro 20 odsto više.

Prema ugovoru koji je kompanija potpisala sa državom 2012, do kraja 2016. ova investicija je trebalo da košta blizu 2,2 milijardi dinara. U tom periodu firma je dobila 1,5 milijardi dinara subvecija.

Portal podseća da je ova firma 2. avgusta ove godine donela Odluku o pokretanju postupka likvidacije, u kojoj se navodi da će sva potraživanja prema kompaniji zastareti ukoliko ih poverioci ne prijave u roku od 30 dana od poslednjeg dana objavljivanja oglasa o likvidaciji.

U toj odluci je obrazloženo da je na gašenje proizvodnje u Srbiji uticala pandemija korona virusa, ali i da Geox grupa od 2018. do danas smanjuje proizvodnju na globalnom nivou. Na povlačenje Geosksa uticalo je i to što kupci sve manje traže klasične kožne cipele, mokasine i baletanke, a sve češće modernu sportsku obuću, navodi Nova ekonomija.

Država dala 9.000 evra po radnom mestu

Ministarstvo finansija i privrede je u oktobru 2012. godine donelo odluku o dodeli 11,25 miliona evra (blizu 1,3 milijardi dinara) na ime državne pomoći za fabriku obuće. Prema tadašnjim propisima, ova subvencija je dodeljena na osnovu obaveze zapošljavanja, odnosno Technic Development (Geoks) je bio u obavezi da zaposli najmanje 1.250 radnika, a za to je od države dobio 9.000 evra po novootvorenom radno mestu, što je ukupno 11,25 miliona evra.

U februaru 2013. godine je Zaključkom Vlade obezbeđeno još 100 miliona dinara za finansiranje nivelacije zemčjišta za potrebe izgradnje fabrike.

Grad Vranje „ušao“ sa 114 miliona

Grad Vranje je firmi Technic Development besplatno dao zemljište vredno 61 milion dinara, a kompanija je bila oslobođena i plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta (u iznosu od 11,9 miliona dinara) i lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru (403.698 dinara). Vranje je finansiralo i opremanje zemljišta komunalnom infrastrukturom u iznosu od 38,7 miliona dinara. Ovo je obuhvatalo izgradnju saobraćajnica, kanalizacionog kolektora, vodovodne mreže i slično. Vranje je dalo i više od 1,3 miliona dinara za izgradnju kablovskog voda, koji je ukupno koštao 17,5 miliona dinara.

Firma Technic Development, kao član Geoks grupe, bila je u obavezi da zaposli najmanje 1.250 novih radnika i da u osnovna sredstva uložu najmanje 15,8 miliona evra. Ovaj investicioni projekat (ulaganje u fabriku i obavezno zapošljavanje) trebalo je da se okonča do kraja 2016. godine, podseća Nova ekonomija.

Obaveza firme je bila da ne smanjuje dostignuti broj zaposlenih u periodu od tri godine, odnosno do kraja 2019. godine.

U revizorskom izveštaju se vidi da je Technic Development uložio ukupno 16,5 miliona evra, od čega za izgradnju fabrike 10,9 miliona evra i za nabavku opreme 5,6 miliona evra.

„To znači da je Geoks preko svoje firme u Srbiji uložio oko 650.000 evra više nego što se obavezao“ – navodi Nova ekonomija.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci