fbpx
2.8 C
Vranje
četvrtak, 22.02.2024

CRTA: Tužilaštvo da hitno reaguje zbog falsifikovanja potpisa

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Pozivamo nadležna javna tužilaštva da hitno i po službenoj dužnosti istraže slučajeve falsifikovanja potpisa podrške birača na više izbornih lista kako bi se utvrdila istina, zaštitio integritet izbornog procesa i odgovorni priveli pravdi, saopšteno je iz organizacije CRTA, nakon vesti o lažiranim izjavama birača, odnosno potpisima podrške, za koje se utvrdilo da ih nema na evidenciji Gradske uprave u Vranju, kao što je to navedeno u dokumentaciji uz predatu listu Radeta Baste.

Pored ovog slučaja, članovi Republičke izborne komisije iz redova koalicije Srbija protiv nasilja, ukazali su na slučajeve da su na listama kandidata za beogradske izbore, falsifikovani potpisi nekih njihovih poznanika, ali i javnih ličnosti.

Kako navodi CRTA, ukoliko je bilo kršenja zakona, posledice su još teže, pošto se sumnje odnose i na neke od lista koje su izborne komisije već zvanično proglasile, te se „biračima ostavlja mogućnost da glasaju za liste koje su na glasački listić stigle pomoću krivičnih dela“.

„Apsurdna je činjenica da je do sada na lokalnim izborima u Beogradu proglašeno 12 izbornih lista, da za većinu njih (sedam) postoje navodi o falsifikovanju potpisa podrške građana, kao i za jednu listu na parlamentarnim izborima, što ozbiljno urušava legitimitet izbornog procesa“ – navode iz Crte i dodaju da je Tužilaštvo koja mora aktivnom i brzom reakcijom da spreči ovakve prakse kojima se obesmišljavaju zakonske procedure i urušava poverenje građana u izbore, i to pre izbornog dana.

Postojeća zakonska rešenja ne pružaju izbornim komisijama mogućnost da „pauziraju“ izborni proces dok tužilaštvo ne utvrdi činjenice, te je hitno tužilačko reagovanje još neophodnije, dodaje se u saopštenju.

„U navedenim slučajevima falsifikovanja potpisa podrške građana reč je o potencijalnim krivičnim delima zloupotrebe tj. neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka građana i falsifikovanja službene isprave“ – ističu.

Podsećamo, ranije smo na portalu Slobodna reč izvestili da gotovo 2.800 potpisa podrške (2.777) za koje je koalicija koju predvodi bivši ministar Rade Basta navela da su overeni u Gradskoj upravi u Vranju, ne postoje u evidenciji GU, potvrdio je načelnik Dušan Aritonović. Slučaj lažiranih potpisa otkrili su članovi Republičke izborne komisije iz Zeleno-levog fronta, a nije prvi u Vranju.

Pročitajte više:

Ponovo lažiranje potpisa u Vranju: Dostavili izjave birača a Gradska uprava tvrdi da ne postoje

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci