14.4 C
Vranje
petak, 05.03.2021

CINS: Država nabavljala PCR testove preko firme koja se bavila proizvodnjom jaja

Odabrani članci

[EKSKLUZIVNO] Urednik “Kod Civrića”: Biti naša tema je politički prestiž

Po prvi put od osnivanja 2012. godine, a nakon višegodišnje pauze u objavljivanju, urednik satiričnog bloga i kreator sadržaja na Facebook stranici Kod Civrića u...

Milion iz gradskog budžeta za izbornu kampanju u Vranju

VRANJE / BEOGRAD - Državna Agencija za borbu protiv korupcije je, nakon ukazivanja organizacije Transparentnost Srbija na nelogičnosti u bazi podataka o finansiranju izborne kampanje,...

10 godina od lažne najave vlasti da je Vranje prvi grad u Srbiji bez plastičnih kesa

VRANJE - Pre deset godina svi nacionalni mediji, uključujući Radio-televiziju Srbije, preneli su pompezne najave i odluku gradskih vlasti da će od 1. septembra...

Autor knjige “Zablude srpske istorije”: Nema podataka o boravku Gavrila Principa u Vranju

VRANJE - Poznati srpski istoričar Dejan Ristić, autor knjiga Mitovi srpske istorije i nedavno izdate Zablude srpske istorije, u kojima je naučnim dokazima "razbio" neke...

Stojanović: Mladi u Srbiji prepoznaju dobre strane EU, opozicija da iskoristi stav evroparlamentaraca

BEOGRAD – Opozicija mora da iskoristi to što postoje grupe u Evropskom parlamentu koje neće da sklone pogled sa svega što se dešava u Srbiji,...
Avatar
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) objavili su danas tekst o nabavci testova na COVID-19 i reagenasa, prema kom je Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RFZO) u julu sa firmom Second Cycle sklopio sporazume u vrednosti oko 58 miliona dinara. Firma se ranije bavila i prodajom sredstava za poboljšanje proizvodnje jaja, a od marta je u vlasništvu nekadašnje odbornice SPS-a u Mionici Dragane Zeman.

RFZO je u julu dobio od Sektora za prevenciju, logistiku i postupanje u vanrednik okolnostima zahteve za hitnom nabavkom – 10. jula je traženo da se nabave PCR testovi i reagensi za PCR, a 13. jula takođe PCR testovi i potrošni materijal za uređaj za analizu.

“Obe nabavke su sprovedene bez objavljivanja javnog poziva, a kriterijum za dodelu okvirnog sporazuma bila je najpovoljnija cena” – navodi se u dokumentaciji objavljenoj na Portalu javnih nabavki.

CINS dalje navodi da je istog dana kada je dobio zahteve od svog sektora, RFZO sklopio sporazume. Za reagense u prvoj i PCR testove u drugoj nabavci ponudu je dala jedna firma, Second Cycle d.o.o. iz Beograda, pa su tako za ovu robu sa njima sklopljeni sporazumi vredni ukupno oko 58 miliona dinara.

Kako se navodi u istraživanju, više o ovom poslu i kompaniji članovi CINS-a nisu mogli da saznaju ni od RFZO ni od nekadašnjeg i sadašnjeg vlasnika, a na adresi na kojoj je firma registrovana tokom sklapanja poslova, ona se nije ni nalazila. Adresa je u registru promenjena nakon što su novinari CINS-a posetili lokaciju.

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je 6. avgusta otišla na tu adresu i na njoj zatekla starog vlasnika ove firme,Lazara Đurovića. U firmi Second Cycle je bio vlasnik od osnivanja, 2018. godine, pa sve do proglašenja vanrednog stanja u Srbiji zbog korone, marta 2020. Tada je nova vlasnica i direktorka postala Dragana Zeman, nekadašnja odbornica Socijalističke partije Srbije (SPS) u Opštini Mionica. Na pitanje da li se tu nalazi Second Cycle, Đurović je rekao da prima poštu za njih i da “ako piše da je ovde onda je ovde”.

“To što sam ja imao veze, to je bukvalno bila neka moja privatna stvar. Nemam uopšte razloga da vama bilo šta objašnjavam” – rekao je Đurović.

Đurović je novinarki CINS-a rekao i da za sebe, a i za njih može da garantuje da posluju “kako treba” i uputio je da se obratimo državi jer je ona “dužna da odgovori”:

“Ne možete da očekujete da vam privatna firma odgovara, ako vam država ne odgovara. Potpuno van pameti” – dodao je.

Pet dana nakon što je CINS pričao sa Đurovićem, Second Cycle je podneo zahtev i promenio adresu u Agenciji za privredne registre. Ni u novim poslovnim prostorijama u okviru hotela Mona Plaza u Beogradu ih nije bilo, ali nam je na recepciji potvrđeno da su ih iznajmili. Republički fond za zdravstveno osiguranje nije odgovorio na pitanja poslata u vezi sa ovim nabavkama.

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija, je za CINS izjavio da su dva pitanja ključna u vezi sa ovim nabavkama RFZO. Prvo je da li je postojalo više firmi koje su mogle da urade taj posao i da li je pozvana samo jedna:

“Ukoliko im je bilo poznato da ima više firmi koje mogu da isporuče ovu robu, a poziv je upućen samo jednoj, to bi bilo nesavesno postupanje i suprotno načelima i Zakonu o javnim nabavkama” – rekao je Nenadić.

Dodao je da ipak nema sumnje u hitnost koja je u određenoj meri tu postojala, ali da je upitno je li odluka morala da se potpiše istog dana.

Poslovi Second Cycle-a: Od koka nosilja do PCR testova

Kako se navodi u tekstu, nije prvi put da pomenuta firma učestvuje na državnim tenderima. Prema javno dostupnim podacima, Second Cycle je u julu prošle godine bila jedna od firmi sa kojom je Ministarstvo poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede sklopilo okvirni sporazum za nabavku laboratorijskog materijala. Ove godine, prodala je Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd PCR testove i potrošni materijal za otkrivanje različitih virusnih i bakterijskih oboljenja, koji nisu korišćeni za koronu, u vrednosti od oko 10 miliona dinara. Ista ustanova je sklopila sa njom ugovor o servisiranju za oko 500 hiljada dinara.

Firma juna u Agenciji za privredne registre registrovala novi internet portal. Tako umesto sajta hensecondcycle.com na kom se navodi da je Second Cycletim profesionalaca koji su posvećeni tome da proizvodnja jaja bude još profitabilnija“, zvaničan portal postaje scc-lab.com.

Mi smo distributer biomedicinskih proizvoda i pružalac konsultantskih usluga. SCC-Lab je prisutan u srednjoj i istočnoj Evropi i sada otvaramo svoju prvu podružnicu u Srbiji” – navodi se na njihovom novom sajtu.

CINS je pokušao da sa firmom stupi u kontakt i pozivom na broj telefona naveden u registru. Zaposlena koja im se javila nije želela da se predstavi, a za sve što ih je zanimalo zamolila je da se obrate mejlom.

“Kada smo je upitali da li firma posluje u oblasti farmi jaja ukratko nam je rečeno da smo nešto ‘pogrešno videli‘” – navodi CINS.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

IZVORCINS
- Reklama -

Poslednji članci

Janković: Dramatično pogoršanje u Vranju i Nišu

NIŠ / VRANJE - Zamenik direktora Kliničkog centra Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš, u današnjem gostovanju na RTS-u...

Mladima svejedno hoće li u vojsku, eksperti protiv: Politička korist, još više će napuštati zemlju

BEOGRAD - Na pitanje da li podržavaju uvođenje vojnog roka, čak 72 odsto mladih muškaraca iz Srbije je odgovorila potvrdno, stoji u istraživanju koje...

Donje Vranje dobija kovid ambulantu

VRANJE - Neophodno je aktuelne kapacitete "pojačati" još jednom kovid ambulantom, a planirano je da ona bude otvorena u naselju Donje Vranje, izjavio je...

Masovniji otpust u Vranju, ostalo još 15 mesta

VRANJE - U poslednja 24 sata iz kovid objekata ZC Vranje otpušteno je 34 pacijenta, dok je na bolničko lečenje primljeno 19, saopšteno je...

Smenjena upravnica DZ Vranje, direktorka se ogradila: Preko toga nisam mogla da pređem

VRANJE - Zbog propusta u sprovođenju vakcinacije i aktuelnog slučaja Slađana Antića koji je vakcinisan Fajzerovom, a revakcinisan kineskom vakcinom, smenjena je upravnica Doma...