fbpx
21.8 C
Vranje
utorak, 26.09.2023

Bruka: Zastave Srbije i Vranja na izlazu iz grada postavljene naopako

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Državne zastave Republike Srbije i zastave Grada Vranja, koje su istaknute na jarbolu na ulazu, odnosno izlazu iz grada, stoje postavljene naopako najmanje sedam dana. Tako naopako zakačene na jarbol, zastave Srbije i Vranja dočekale su dvojicu predsednika, Aleksandra Vučića i Steva Pendarovskog, kada su nakon ceremonije u Prohoru Pčinjskom posetili Vranje. Kroz istoriju se isticanje zastava naopako tumačilo kao predaja, nepoštovanje, protest itd. U Srbiji danas to je zabranjeno zakonom, sa novčanim kaznama i do pola miliona dinara.

Kako za portal Slobodna reč potvrđuje jedan od autora zastave i grba Grada Vranja, heraldičar Nemanja Todorović Štiplija, ovakva upotreba zastave je „pogrešna i nezakonita“.

„Ovo je veliko nepoštovanje simbola države i uvreda za zemlju koju treba da predstavlja. Isto važi i za naopako istaknutu zastavu Vranja. Nema tu velike ‘filozofije’, zastava mora biti istaknuta u skladu sa zakonom, u razmeri 3:2, bez ili sa grbom, ali na propisanom mestu, da se vijori pod uglom od 90 stepeni u odnosu na jarbol“ – kaže Štiplija.

Naš sagovornik podseća da je u poslednje tri godine na teritoriji Grada Vranja bilo više neprimerenih isticanja zastava, kao i da je ovo prvi put da zastava Vranja bude ovako postavljena.

Tako je u septembru 2020. godine na ulazu u Vranjsku Banju postavljen jarbol od 18 metara na kojem se vijorila zastava Srbije dužine 9 metara, sa pogrešnim razmerama i Malim grbom Republike Srbije po sredini, što je potpuno u suprotnosti sa Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije.

U aprilu 2021. godine su čitaoci portala Slobodna reč redakciji pisali da se sa njihovih terasa vidi da se na jarbolu kod izlaza iz Vranja vijori „neka čudna, tamna zastava“. Radilo se o trobojci nestandarnih dimenzija, koja je bila nepravilno istaknuta, zbog čega se lakše uvijala i izgledala „tamno i čudno“.

Još jedan zanimljiv slučaj bio je i isticanje zastave Srpske pravoslavne crkve u holu Zgrade Načelstva, u kojoj se nalaze Pčinjski upravni okrug i deo Gradske Uprave, što je u suprotnosti sa Ustavom, koji jasno kaže da je Republika Srbija svetovna država, crkve i verske zajednice su odvojene od države i nijedna religija se ne može uspostaviti kao državna ili obavezna.

Kazne i do pola miliona dinara

Narodna skupština Republike Srbije je u maju 2009. godine donela Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, koji precizno propisuje koja se zastava gde i kako ističe. Za kršenje njegovih odredbi propisane su i novčane kazne čak do pola miliona dinara.

Tako je, na primer, zbog kršenja člana 41 stav 3 Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, predsednik opštine Preševo i lider Alternative za promene Šćiprim Arifi juna ove godine pozvan na saslušanje u Prekršajni sud, nakon što je istakao zastavu Albanije na javnom mestu, na način koji je u suprotnosti sa pomenutim zakonom.

“Komunalna” odgovorna za kontrolu, građani greše iz neznanja

Novi Zakon o komunalnoj miliciji koji je donet 2019. godine, kao nadležnost komunalne milicije predviđa i vršenje kontrole nad primenom zakona kojim se uređuju državni simboli, osim u odnosu na državne organe i pokrajinske organe, jedinica lokalne samouprave.

Prema rečima našeg sagovornika, nije strašno kada se građani iz neznanja nepravilno ophode prema zastavi, jer im „jednostavno niko nije skrenuo pažnju da nešto nije u skladu sa zakonom“, ali je „skandalozno kada to rade državni organi“.

Portal Slobodna reč poslao je upit gradskoj Službi za odnose sa javnošću, tražeći informaciju o tome ko je odgovoran za postavljanje znamenja na ulazu, odnosno izlazu iz Vranja, i uskoro očekujemo odgovore.

Pravilan izgled znamenja; Autor: Slobodna reč

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Званични захтеви грађанских протеста „Србија против насиља“

#01 Сазивање ванредне седнице Народне скупштине на којој ће се расправљати о стању после две трагедије у којима је убијено 18 људи, махом деце и младих;

#02 Институционална одговорност и смена министара Ружића и Гашића и шефа БИА Вулина, јер су директно одговорни за урушени систем и неадекватно реаговање надлежних;

#03 Оставке чланова Регулаторног тела за електронске медије, који се сматрају одговорним за промовисање насиља, агресије и неморала на телевизијама са националном фреквенцијом;

#04 Гашење штампаних медија и таблоида који објављују лажне вести и континуирано крше новинарски кодекс;

#05 Одузимање националних фреквенција телевизијама које слуђују грађане, трују и промовишу насиље, као што су ТВ Пинк и ТВ Хепи;

#06 Хитно укидање програма који промовишу насиље, неморал и агресију на телевизијама са националном фреквенцијом, попут ријалити програма и

#07 Смена руководства Радио-телевизије Србије.