fbpx
3 C
Vranje
nedelja, 10.12.2023

Strepnja i otkazivanje uoči festivala Borini pozorišni dani

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Dve od ukupno četiri predstave koje su bile na programu Borinih pozorišnih danaKaligula i Pasivno pušenje, otkazane su najpre zbog kontakta glavnog glumca sa zaraženim, a potom zbog povišene temperature člana drugog ansambla. Iz Pozorišta će naknadno kontaktirati publiku koja je platila ulaznice.

Predstava Kaligula, po tekstu Albera Kamija, u režiji Snežane Trišić i izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, bila je zakazana za petak, 23. oktobar, ali je zbog saznanja da je glavni glumac bio u kontaktu sa kolegom koji je pozitivan na virus COVID-19, otkazana.

Tada je umetnički direktor pozorišta Bojan Jovanović novinarima portala Slobodna reč kratko saopštio da se ipak nastavlja po planu, ali samo dan kasnije stiže obaveštenje da je predstava Pasivno pušenje Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina i izvođenju Zvezdara Teatra, takođe otkazana jer je jedan od glumaca tog jutra imao povišenu temperaturu.

Na dan otvaranja festivala, zamenica gradonačelnika i članica gradskog veća zadužena za kulturu, Zorica Jović, izjavila je za naš portal da se nada realizovanju festivala u celosti, zajedno sa već odloženim Susretom profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić, ali i da su Grad kao pokrovitelj i Pozorište kao organizator svesni da može doći do promena u zavisnosti od epidemiološke situacije:

Ranije smo se radovali prvom danu i otvaranju, posebno pripremali, a sada strepimo iako se poštuju sve propisane mere zaštite. Pritom se radi o jubilarnim, 40. Borinim pozorišnim danima, veoma bitnom festivalu za Vranje – rekla je Jović.

Na dan kad je i otkazana prva predstava (Kaligula), 23. oktobra, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković i zamenica su organizovali prijem za selektora 40. Borinih pozorišnih dana Slobodana Savića, i direktora vranjskog Pozorišta Nenada Jovića. Kako je saopštila Služba za odnose sa javnošću grada Vranja, gradonačelnik je Savića „u neposrednom i prijateljskom razgovoru upoznao sa stanjem u kulturi i ostalim segmentima života u gradu“:

„Pored nove zgrade pozorišta, Vranje je dobilo i bioskop. Vranjska gradska pesma stavljena je na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, a grad Vranje uvršten u UNESCO Mrežu kreativnih gradova u oblasti muzike“ – rekao je Milenković, prenosi gradska pres služba.

Dodao je da je mnogo urađeno „na obnavljanju starih zdanja kao što su kompleks Pašinih konaka“, ističući zgradu Narodnog muzeja i Muzej kuću Bore Stankovića, a da u narednom periodu grad čeka i „stavljanje u funkciju zgrade Haremluka i Pribojčićeve kuće“.

Prijem za selektora Savića u Gradskoj upravi; Predsedništvo, 23. oktobar 2020. Foto: Grad Vranje

Joakim“ po planu od sutra – U subotu predstava Igora Vuka Torbice

Festival profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić, 56. po redu, će po planu biti održan od ponedeljka 26. oktobra do 2. novembra u pozorištu Bora Stanković. Dramaturškinja Branislava Ilić je selektorka festivala, prema čijem izboru će u glavnom takmičarskom programu biti izvedeno sedam predstava. Festival će predstavom Nečista krv Tijane Grumić, po tekstu Bore Stankovića i u režiji Juga Đorđevića, otvoriti domaćini, dok će drugog dana festivala biti prikazan komad u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Leskovca i Narodnog pozorišta iz Prištine – Ako se probudiš ili kao da je važno Isidore Milosavljević, u režiji Nenada Todorovića.

U sredu nastupa Knjaževsko – srpski teatar iz Kragujevca komadom Ženidba i udadba po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji Jane Maričić. U četvrtak, 29. oktobra će nastupiti glumci NP Leskovac predstavom Svici Tene Štivičić koju je režirala ksenija Krnajski. Šabačko pozorište predstavlja se komadom Dva viteza iz Verone Vilijema Šekspira u petak, 30. oktobra a u subotu predstavu Strah, jedna topla ljudska priča, autorski projekat nedavno preminulog mladog reditelja Igora Vuka Torbice, po delima Franca Ksavera Kreca, izvodi Narodno pozorište iz Pirota.

Komad Lavina rađen po tekstu turskog dramskog pisca Tundžera Džudženolua, u režiji Stevana Bodrože, u nedelju, 1. novembra, izvešće glumci Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara i Puls Teatra iz Lazarevca. Kako su organizatori saopštili, u ponedeljak, poslednjeg dana festivala će u čast nagrađenih, vranjskoj publici će Narodno pozorište iz Niša predstaviti komad Vlast i njena opozicija, po tekstu Nebojše Romčevića u režiji Egona Savina.

Glumac i upravnik Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház) Valentin Vencel, prvak drame Narodnog pozorišta iz Užica Slobodan Ljubičić i teatrolog i vanredni profesor Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) dr Vlatko Ilić, odlučivaće o nagradama ovogodišnjeg festivala Joakim Vujić.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci