fbpx
7.9 C
Vranje
sreda, 21.02.2024

„Bio je, i ostaće, najsvetije što svi Vranjanci imaju“: Izložbom o Justinu Popoviću otvorena „Svetosavska nedelja“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Izložbom „Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski“ sinoć je otvorena tradicionalna kulturno-prosvetna i duhovna manifestacija „Svetosavska nedelja“, u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju. Postavka broji više od 260 jedinica – što u štampanom formatu, što u originalu – i predstavlja jednu od najkompletnijih izložbi koja je posvećena ocu Justinu Popoviću, saopštila je Služba za odnose sa javnošću Grada Vranja.

O izložbi je govorio magistar teologije Nenad Bojkov, jedan od njenih autora uz protođakona Micka Mickovića.

„Velika je čast, ali i odgovornost, govoriti o čoveku koji je najsavršenije i najtačnije mogao da realizuje sintezu oltara i fakultetske katedre, sintezu nauke i vere u istinitog Boga. Otac Justin, svetionik našeg grada, bio je, i ostaće, ono najsvetije što svi Vranjanci imaju. Rođen na praznik Blagovesti kao Blagoje, zaista je doneo blagu vest celom pravoslavnom svetu pod imenom Justin. Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski je, i za vreme svog života ali posebno posle svog upokojenja, izlivao i do danas izliva potoke blagodati. Izložba koju otvaramo predstavlja samo mali deo našeg dara zahvalnosti koji prinosimo ocu Justinu“, istakao je Bojkov.

Predsednik Privremenog organa Grada Vranja, Slobodan Milenković, osvrnuo se na životni put Svetog Save, njegov doprinos razvoju srpske države, duhovnosti i prosvećivanju našeg naroda.

„Uspeo je, najveći srpski diplomata, da 1219. uspostavi autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, postane prvi srpski arhiepiskop i postavi čvrste temelje samostalne crkve i srednjovekovne srpske države. Monah Sava postavio je temelje i srpskog graditeljstva, lekarstva, književnosti, prosvete. Za Srbe ne postoji ni veća ličnost, ni veći svetac od Svetog Save, jer su njegovo delo i misli duboko utkani u srpsko nacionalno biće i identitet. Slave Srbi i Srbija svog Svetog Savu već vekovima, pa tako i Grad Vranje, obrazovne i institucije kulture, u saradnji sa Eparhijom vranjskom, ‘Svetosavskom nedeljom’ već 34 godine podsećaju da je Svetosavlje način života i neodvojivi deo srpskog nacionalnog bića“, rekao je Milenković.

Podsetio je da je Vranje iznedrilo još jednog velikog čoveka, duhovnika i svetitelja koji je sledio put Svetog Save – oca Justina Popovića.

„Vranje je iznedrilo Justina Popovića, koji je svojom rečju, mišlju i delom zaslužio da bude kanonizovan i da se nađe u društvu svetih. Ove godine navršava se 130 godina od njegovog rođenja i 45 od upokojenja i, zbog toga, ovogodišnju ‘Svetosavsku nedelju’ počećemo izložbom koja je posvećena našem proslavljenom Vranjancu i svetitelju Justinu Ćelijskom i Vranjskom“, istakao je Milenković.

Na otvaranju manifestacije, o značaju lika i dela Justina Ćelijskog i Vranjskog, besedio je i vladika Pahomije. U umetničkom delu programa nastupio je hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Drugog dana „Svetosavske nedelje“, u Pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju, od 19 sati, programom pod nazivom „Svetovi u književnom delu Sunčice Denić“ biće predstavljen njen književni opus.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci