fbpx
16.5 C
Vranje
ponedeljak, 20.03.2023

BAHTALO DIVE E ROMENGO! Da se pitaju Romi, a ne službenici „džipsi industrije“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / BEOGRAD – Romska zajednica u Srbiji i širom Evrope danas obeležava Međunarodni dan Roma (Maškarthemutno Dive e Romengo), koji je ustanovljen na prvom međunarodnom kongresu Roma, 8. aprila 1971. godine u Londonu. Tada je i usvojena romska zastava, himna Đelem, Đelem i zvanično ime za ovaj narod – Romi.

Romski aktivisti iz cele Evrope su se pre 5 decenija okupili da bi „oslobodili naciju“ i nakon 500 godina progona, porobljavanja, genocida i isključivanja, napravili zastavu, himnu i transnacionalni identitet za 12 miliona evropskih Roma.

Sa ciljem podizanja glasa „zaboravljene nacije u Evropi“, Evropski romski institut za umetnost i kulturu je prošle godine pokrenuo kampanju Ponosni Romi – Slobodna Evropa. Pomenuta kampanja će, prema najavama Instituta početi, od narednog popisa stanovništva u Srbiji, a organizatori planiraju da „koristeći moć interneta i društvenih mreža, zajedno sa dometom organizovane zajednice i ponosa individualnih članova zajednice“ osiguraju prekretnicu u prepoznavanju romskog naroda.

Iako je romska zajednica najveća etnička grupacija u Evropi, oni su i dalje „najviše marginalizovani i diskriminisani“, što je problem i u Srbiji.

U Srbiji živi pola miliona Roma?

Prema podacima građanskog pokreta Opre Roma, nacionalne manjine predstavljaju oko 17 odsto (16,98) od ukupne populacije u Srbiji, a poslednji popis iz 2011. godine ukazuje da Romi predstavljaju drugu najveću nacionalnu manjinu, sa oko 2 odsto udela u ukupnoj populaciji. Zvaničan broj Roma u Srbiji iznosi 147.604 ljudi, dok nezvanični podaci prema Strategiji za unapređenje položaja Roma ukazuju da Roma ima “mnogo više, čak i 500.000”, navodi se na zvaničnom sajtu pokreta koji je formiran 2019. godine. Pokret čine mladi Romi iz cele Srbije, a u Pčinjskom okrugu ima predstavnike u Vladičinom Hanu i Surdulici, Pavlovcu i Vranju.

Sve više obrazovanih, dečiji brakovi i dalje veliki problem

Moramo da podsetimo na važnost integrisanog i sistematskog napora ka uklanjanju svih oblika diskriminacije i neravnopravnog tretmana sa kojim se naše sugrađanke i sugrađani iz romske populacije sreću, navela je povodom Međunarodnog dana Roma predsednica Koordinaconog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović. Ona je ocenila da je obrazovanje jedan od načina da se radi na prevenciji dečjih brakova.

„Procenat dečijih brakova u romskim podstandardnim naseljima je 56 odsto, što nam pokazuje da su potrebne sistematične i inkluzivne mere, koje će doprineti osnaživanju žena i devojčica i otklanjanju tih štetnih praksi“ – kaže Mihajlović, prenosi FoNet.

Stoga je važno da uložimo dodatne napore da smanjimo osipanje romskih devojčica iz škola i radimo na njihovoj punoj integraciji u osnovno, ali i srednje i visoko obrazovanje, poručila je Zorana Mihajlović.

Milenković: Pružamo Romima podršku

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, čestitao je u zvaničnoj objavi na gradskom sajtu Međunarodni dan Roma svojim sugrađanima, i izjavio da ova zajednica u lokalnoj samoupravi „ima podršku i potporu u ostvarivanju svih svojih prava“, kao i da su „u prethodnom periodu veliku pažnju posvetili poboljšanju položaja Roma koji su naši sunarodnici i sa kojima delimo i dobro i loše“.

Akcenat je stavljen na ekonomsko osnaživanje, školovanje i zdravstvenu zaštitu, što će biti prioriteti i u godinama koje dolaze“ – navodi Milenković, prenosi Gradska PRESS Služba.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci