fbpx
12.1 C
Vranje
subota, 24.02.2024

„Audio-vizuelni sadržaj ne sme da dovodi u zabludu javnost“: REM se oglasio zbog veštačke inteligencije na TV Pink

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) saopštio je danas da bi prikazivanje sadržaja u kojima se koristi veštačka inteligencija u zabavnim, dokumentarnim, obrazovnim i drugim programima trebalo da sadrži i uočljivo obaveštenje da je program generisan posredstvom veštačke inteligencije.

Obaveštenje bi trebalo da stoji pre, tokom čitavog trajanja i na kraju prikazivanja programa generisanog posredstvom veštačke inteligencije, saopštio je REM.

To regulatorno telo je, povodom snimaka u kojima se pojavljuju javne ličnosti čije su izjave obrađene korišćenjem veštačke inteligencije, naglasilo da su „pružaoci medijskih usluga po zakonu dužni da ne prikazuju programe koji mogu zloupotrebiti lakovernost gledalaca i slušalaca“.

Saopšteno je da „audio-vizuelni sadržaj ne sme da dovodi u zabludu javnost u pogledu ličnosti, događaja ili pojave koji su predmet snimka“, naročito u informativnim programima čija je prvenstvena namena da na osnovu činjenica informišu korisnike medijskih usluga o aktuelnim događajima, ličnostima i pojavama, i da doprinesu njihovom tumačenju i razumevanju.

Pružaoci medijskih usluga po zakonu moraju da spreče zloupotrebu ličnih podataka, odnosno identiteta, u koje spadaju nečiji lik ili glas.

Podsetimo, Savet REM-a je reagovao nakon što je vlasnik TV Pink, Željko Mitrović, napravio emisiju u kojoj se predstavnicima bivše vlasti spočitava da su rekli nešto što nisu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci