fbpx
13.7 C
Vranje
utorak, 06.06.2023

Apel medijima da prestanu sa uznemirujućim i bizarnim objavama

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Savet za štampu i još četiri organizacije pozvali su danas sve novinare i urednike da se ponašaju odgovorno i da u skladu sa profesionalnim standardima i istinskom empatijom izveštavaju o užasnim tragedijama u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i u okolini Mladenovca, kao i svim drugim temama koje se pokreću u vezi sa tim tragedijama.

Profesionalno izveštavanje, sa punim poštovanjem prava svih koji su pogođeni tragedijom, neophodno je kako bi se deca i odrasli, kao i celo društvo, imali priliku da se suoče sa traumom koju su doživeli, i kako bi se zaustavila strašna eskalacija nasilja kojoj svedočimo, naveli su Savet za štampu i organizacije: Save the Children, Centar za prava deteta, Prijatelji dece Srbije i Mreža organizacija za decu Srbije .

Kako se ističe, većina medija je, nažalost, prethodnih dana zaboravila na elementarna pravila izveštavanja u situacijama koje uključuju veliki bol i šok.

„Posebno zabrinjava nepoštovanje odredbi koje se odnose na zaštitu prava, privatnosti i dostojanstva dece i žrtava zločina i apsolutno nedopustivo intervjuisanje dece, svedoka zločina i objavljivanje imena počinioca ili detalja koji bi ga u javnosti mogli učiniti prepoznatljivim“ – ističe se u saopštenju.

Podseća se da Kodeks novinara Srbije propisuje da, čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti počinioca ili žrtve, kao što su ime počinioca krivičnog dela ili detalji koji bi ga u javnosti mogli učiniti prepoznatljivim, mediji tu informaciju ne smeju da prenose zbog mogućih posledica po žrtvu ili počinioca ukoliko se otkrije njihov identitet.

Savet i organizacije pozivaju novinare i novinarke da dosledno poštuju etičke i profesionalne norme i izbegavaju svaki senzacionalizam prilikom izveštavanja o teškim i traumatičnim događajima za celo društvo, a posebno da svojim ponašanjem ne povređuju dodatno decu koja su preživela tragediju i porodice žrtava, ali i da ne izazivaju da se nasilje ponovi.

Mediji su pozvani da odmah prestanu da se objavljuju uznemirujuće, zastrašujuće i često bizarne detalje nasilja i da prestanu da spekulišu o razlozima nasilja i psihološkim profilima počinilaca, jer to stvara atmosferu straha i dodatno traumatizuje decu.

Preporučeno je medijima da izveštavaju više o načinima zaštite psihološkog zdravlja, daju prostor stručnjakinjama i stručnjacima koji će na konstruktivan i razumljiv način govoriti o suočavanju sa traumom i o tome kako se postupa i razgovara sa decom izloženoj traumi i nasilju.

Medijima je preporučeno da u svako izveštavanje o nasilju uključe upozorenje o tome da je sadržaj potencijalno uznemirujući i da kad god mogu što vidljivije objave kontakte organizacija i institucija koje mogu pružiti pomoć u ovakvim situacijama, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci