fbpx
20.2 C
Vranje
nedelja, 28.05.2023

Antonijević: Dijalog ispit zrelosti za sve političke partije u Srbiji

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Predstojeći međustranački dijalog biće ispit zrelosti svih političkih stranaka i pokazaće, pre svega, koliko je vlast spremna da ispuni ono što je već obećala i što je njena obaveza koju je preuzela i na osnovnu preporuka ODIR, izjavio je pravnik Milan Antonijević u emisiji Screening portala European Western Balkans.

Kako navodi Antonijević, vladajuća stranka „ima sve vreme ovog sveta u medijima i zaista nije fer da za sto ne dođu sa konkretnim rešenjima, spremnošću i zrelošću da odu mnogo dalje nego što su planirali“.

„Da se mediji mnogo više demokratizuju i da vidimo velike pomake kada su u pitanju pritisci na birače“ – rekao je Antonijević, koji smatra da su to dva najvažnija pitanja za dijalog.

Govoreći o dijalogu vlasti i opozicije, koji je 2019. pokrenut na inicijativu organizacija civilnog društva na Fakultetu politčkih nauka, Antonijević je ocenio da su tada rešena tehnička pitanja, tako da danas vlast i opozicija mogu da razgovaraju o suštinskim stvarima.

Napadi umesto rasprave o najvažnijim stvarima za građane

On, međutim, smatra da se sa dijalogom otišlo nekoliko koraka unazad, jer se građanima njegova suština sve više udaljava pošto se, umesto rasprave o najvažnijim stvarima, stalno vraća na napade na svakoga ko daje konstruktivne kritike i predloge kako da se izađe iz postojeće situacije.

Prema njegovim rečima, sada se previše naglaska stavlja na to kako se opozicija postavlja u odnosu na dijalog, iako bi pažnja trebalo da se usmeri na one koji su najodgovorniji na stanje u Srbiji, a to je pre svega vladajuća stranka i koalicija oko nje.

Antonijević veruje i da je Evropski parlament svestan svih propusta kada je u pitanju stanje demokratije u Srbiji, dok je napad na evroparlamentarce nazvao gubljenjem vremena.

„To me podseća na situaciju koju smo imali ranije tokom Miloševića, u vreme sankcija, kada su za njihove poteze odgovarali svi građani Srbije tako što nisu mogli da kupe ni hleb, ni mleko, a nisu odgovarali oni koji su bili najodgovorniji“ – rekao je Antonijević.

Dodao je da će se videti da li će ovaj pritisak iz Brisela biti dovoljno efikasan da opet ne dođemo u takvu situaciju.

Kako je objasnio, ne radi se o najavi ikakvih sankcija, već govori o tome da zaustavljanje evropskih integracija u Srbiji nije nikome u interesu, bilo da živi u Beogradu, Nišu, Leskovcu, ili bilo kom delu Srbije, zaključio je Antonijević.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci