fbpx
12.1 C
Vranje
subota, 24.02.2024

Anketni odbor o masovnim ubistvima usvojio samo dnevni red: Opstrukcije na samom početku, predlog da se ovo telo ukine

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Sat i po trebalo je članovima Anketnog odbora za utvrđivanje okolnosti koje su dovele do majskih tragedija da izglasaju dnevni red. Druga sednica, održana danas, protekla je u raspravi da li odbor treba uopšte da radi, kao i diskusiji o onome što je izglasano na prvoj sednici – izbor predsedavajuće, javlja portal Nova.rs.

Dva dana posle prve zakazana je i druga sednica Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i na teritoriji Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i Duboni.

Nova.rs prenosi da, „iako još nije bio utvrđen ni dnevni red sednice, već su počele da iskaču prepreke i neslaganja“.

Predsednica Anketnog odbora, Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde (SSP),  istakla je da se „ovaj Anketni odbor ne bavi ni krivicom, niti istragom, niti procesom“, da „neće pozivati nikoga ko je involviran u sudske procese, osim ako neka većina ne odluči drugačije“ i da će ona „uvek biti protiv toga“.

Uglješa Grgur iz Socijalističke partije Srbije (SPS) predložio je da se ovaj Anketni odbor „ukine“.

„Ne verujem u iskrenost. Opet se bavimo politikom, u  jednom jako teškom trenutku za ljude koji su doživeli strašnu tragediju, praveći se da branimo njihov interes. Ja, zaista, ne želim u tome da učestvujem, da nagovaram roditelje nastradale dece da je dobro ovo što mi sada radimo“, rekao je Veroljub Arsić, član Srpske napredne stranke (SNS).

Sa druge strane, Aleksandar Olenik, član Zajedno za Vojvodinu, rekao je – premda je pokrenuto pitanje roditelja ubijene dece – da je on „jedan od tih advokata, punomoćnik oštećenog maloletnog lica koje je zadobilo teške telesne povrede u OŠ ‘Vladislav Ribnikar'“.

„Roditelji, koje takođe zastupam, nisu izrazili nikakvo protivljenje radu ovog Anketnog odbora“, nedvosmislen je bio Olenik.

Biljana Antić Pilja iz SNS-a kazala je da „treba da pokažemo malo više saosećanja i da se setimo zašto smo ovde, i da se svi zapitamo da li, onda, imamo svrhu da radimo ovo“.

Dragana Rakić, članica Demokratske stranke (DS), naglasila je da se istraga koja se vodi pred sudskim organima „bavi direktnim počiniocima“.

„Istraga neće dati odgovor na pitanje, na primer, da li dete od 12 godina sme da se obučava u vežbanju bojevom municijom. Da li je ovaj propust u radu MUP-a, pored činjenice da policija godinama nema direktora, mogao da dovede do ovakvih masovnih ubistava u Srbiji?“, postavlila je pitanje Rakić.

Izjava advokata roditelja žrtava iz OŠ „Vladislav Ribnikar“ – da „rad Anketnog odbora može da ugrozi istragu“ – ključni je argument za dovođenje u pitanje rada ovog tela. Vreme rada Anketnog odbora ograničeno je na 30 dana, a prva nedelja je skoro prošla.

Kako javlja Nova.rs, „skoro sat i po trajala je rasprava oko jedva izglasanog dnevnog reda, a o pravilima rada, spisku ljudi koje treba pozvati pred članove Anketnog odbora i o ostalim temama, nastaviće se u ponedeljak“.

Dok Anketni odbor tek utvrđuje kako će i šta da radi, roditelji dece iz OŠ „Vladislav Ribnikar“ i dalje čekaju da se ispuni njihov zahtev koji su uputili Vladi – da se utvrdi odgovornost za lica koja su javno objavila spisak sa imenima dece „za odstrel“. Prošlo je 70 dana, a odgovornih i dalje nema.

Pročitajte više:

Saosećanja iz regiona i sveta, svetski mediji o „kulturi naoružanja“ u Srbiji

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci