fbpx
12.1 C
Vranje
subota, 24.02.2024

Anesteziolog iz Vranja: Sporan način lečenja obolelih u Kruševcu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / KRUŠEVAC – Specijalista anestezije, reanimacije i intenzivne terapije dr Slavko Živković, prosledio je medijima pismo poslato početkom juna ove godine ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, u kojem je izneo detalje o lečenju teško obolelih pacijenata u kovid bolnici u Kruševcu, gde je bio angažovan. Živković tvrdi da je u jedinicama intenzivnog lečenja preminulo 665, a u jedinicama poluintenzivnog lečenja 188 obolelih, što je „poražavajući skor“.

Živković tvrdi da je svaka inicijativa za promenu terapije kod pacijenata „na sve moguće načine opstruirana“ od strane rukovodstva, uz komentar da „ne možete da lečite pacijente ‘šablonski’, ne vodeći pri tome računa ni o telesnoj masi pacijenta niti o težini kliničke slike sa još mnogim drugim parametrima“.

„Mi smo tamo kao nešto radili, a u stvari smo bili samo nemi posmatrači pacijenata koji su polako ali sigurno ‘putovali na onaj svet’. Džaba utrošena sredstva i resursi i trošak državi koji je načinjen a uspeh nikakav. Velika sramota i neuspeh naše Medicinske struke i nauke“ – kaže on.

dr Živković; Privatna arhiva

U pismu ministru, vranjski anesteziolog detaljno opisuje sukob mišljenja u vezi terapije obolelih koji je imao sa mlađim kolegom dr Vladanom Cvetanovićem, koordinatorom Kovid bolnice u Kruševcu i negoduje odluku da on bude odlikovan od strane predsednika Srbije za Vidovdan.

Dodaje da nije želeo da „prljavi veš iznosi u javnost“, ali je to učinio zbog izostanka bilo kakve reakcije ministra Lončara.

„Da li znate kako narod naziva Kovid bolnicu u Kruševcu? Jasenovac!“ – dodaje revoltirani lekar.

Ističe da je sukob mišljenja kulminirao krajem njegovog „mandata“, odnosno angažovanja u kruševačkoj Kovid bolnici, kada je „čvrsto zauzeo stav oko terapije četvoro pacijenata iz Vranja, za koje je imao odobrenje porodica da može preduzeti sve što smatra da će dovesti do poboljšanja“.

„Zabranjena“ konferencija

Dan uoči prethodno najavljene konferencije na platou ispred novog „Urgentnog bloka“, dr Živković je javio medijima da mu je načelnik Policijske uprave u Vranju rekao da uprava Zdravstvenog centra ne dozvoljava održavanje konferencije na ovoj lokaciji. Zbog toga je najavio da će se javnosti obratiti danas u 10:00 časova, na parkingu ispred zgrade „stare“ Hirurgije.

Bogato lekarsko i političko iskustvo

Dr Živković je rođen 1959. godine, a anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu terapiju je specijalizovao na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Od 1992. godine je bio šef Anestezije u tadašnjoj opštoj bolnici u Vranju, a od 2019. godine u novom Hirurškom bloku ZC Vranje.

Godinu dana je radio na Malti i šest meseci u Ugandi. Prema njegovim navodima, ima više od 3,5 godine iskustva u inostranim bolnicama.

Od 1997. godine je bio član Srpske radikalne stranke (SRS), koju ubrzo, 2000. godine, napušta zbog „sukoba mišljenja“. Tada osniva Grupu građana „Renesansa Vranja“ sa kojom nastupa kao kandidat za predsednika Skupštine opštine Vranje. Radikalima se ponovo pridružuje 2016. godine, „na molbu prijatelja, kako bi pomogao stranci“.

Na lokalnim izborima za odbornike Skupštine grada Vranja 2020. godine, bio je nosilac liste SRS-a.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci