3.9 C
Vranje
četvrtak, 15.04.2021

50 nijansi taktike do milionske zarade

Odabrani članci

[EKSKLUZIVNO] Urednik “Kod Civrića”: Biti naša tema je politički prestiž

Po prvi put od osnivanja 2012. godine, a nakon višegodišnje pauze u objavljivanju, urednik satiričnog bloga i kreator sadržaja na Facebook stranici Kod Civrića u...

Milion iz gradskog budžeta za izbornu kampanju u Vranju

VRANJE / BEOGRAD - Državna Agencija za borbu protiv korupcije je, nakon ukazivanja organizacije Transparentnost Srbija na nelogičnosti u bazi podataka o finansiranju izborne kampanje,...

10 godina od lažne najave vlasti da je Vranje prvi grad u Srbiji bez plastičnih kesa

VRANJE - Pre deset godina svi nacionalni mediji, uključujući Radio-televiziju Srbije, preneli su pompezne najave i odluku gradskih vlasti da će od 1. septembra...

Autor knjige “Zablude srpske istorije”: Nema podataka o boravku Gavrila Principa u Vranju

VRANJE - Poznati srpski istoričar Dejan Ristić, autor knjiga Mitovi srpske istorije i nedavno izdate Zablude srpske istorije, u kojima je naučnim dokazima "razbio" neke...

Stojanović: Mladi u Srbiji prepoznaju dobre strane EU, opozicija da iskoristi stav evroparlamentaraca

BEOGRAD – Opozicija mora da iskoristi to što postoje grupe u Evropskom parlamentu koje neće da sklone pogled sa svega što se dešava u Srbiji,...
Dejan Hristov
Dejan Hristov
Internista u Institutu Niška Banja, autor romana "Anomalija"

Priča o tome kako smo tako lako umetnost prepustili konzumerskom društvu, i civilizacijski pali na nivo da nam bazični porivi diktiraju kulturu možda i nije toliko zanimljiva. Priča o tome kako je spisateljica E.L. Džejms od vampira koji imaju seksualne odnose napravila milione, već je nešto drugo.

Jesen je 1988. godine, čekate red ispred trafike da kupite novog Martija Misteriju, kada vam pogled pada na oskudno odevenu tetu nacrtanu na korici jednog stripa. Nikad dosad niste imali prilike da “čitate” tako nešto… Napupele grudi ispod široke majice, uhvaćena kako uzdiše u strasnom zagrljaju nekog mačo tipa, kao da vam namiguje sa korice.

Svi penzioneri u redu su zagledani u Politiku i Večernje novosti, vi posežete ka polici da prelistate tu “erotsku svesku”, samo da biste se kolosalno razočarali, ner nema slika “gole tete unutra”, već se radi o ljubavnom romanu u mekom povezu. Njih su, kako kažu stariji, “odrasli tajno čitali”.

Trebalo je da prođe tačno 25 godina, da bi jedna slična knjiga odenula oklop od tvrdog poveza, ostavila trafiku iza sebe i nezaustavljivo navalila da osvaja knjižare širom sveta. Najprodavaniji roman u prošloj deceniji u Americi – globalni fenomen fenomen 50 nijansi sive.

Davnih osamdesetih nije bilo žena u redovima na trafici. Ako ih je sprečavao položaj u društvu, dominirajući patrijarhat, ili možda osuda sredine, sada su prosto pustošile rafove knjižara, jer ništa lošeg nema u čitanju knjige, zar ne, još kad joj neko nadene titulu “bestselera”?

Priča o tome kako smo tako lako umetnost prepustili konzumerskom društvu, i civilizacijski pali toliko nisko da nam bazični porivi diktiraju kulturu možda i nije toliko zanimljiva. Priča o tome kako je E.L. Džejms od vampira koji imaju seksualne odnose napravila milione, već je nešto drugo.

Čak i da niste tinejdžer sa podivljalim hormonima, sigurno ste bar nešto čuli o sagi Twilight (Sumrak) i fenomenu zaljubljenih vampira? Knjiga koja je početkom 21. veka lansirala vampirsku kulturu na vrhove svih top lista, naterala pisce da se manu duboke filozofije i promovisanja subkulture, i late se onoga što narod traži:  vampiri, epska fantastika, i sve triologije.

Dakle, priča je bazirana na Romeo-Julija fazonu, on je zanosni vampir koji se zaljubljuje u stidljivu devojku, dva sveta koja su nespojiva, itd.  Ono što čitaoca drži u napetosti je to flagrantno i proračunato građenje seksualne tenzije u Sumrak romanima, koja stalno ostaje u vidu neke neostvarene čežnje.

Na prvih sto strana se ona zaljubljuje u njega, onda shvata da je vampir i da je zato izbegava, pa još stotinak strana dok se ne poljube, onda dilema da li vampir i ljudsko biće mogu da imaju seks i šta će proizaći iz toga… Ono što je Džejms uradila je vrlo jednostavno: “daj raji šta raja ište”. Objavila je na jednom sajtu erotsku priču o njih dvoje. Ostalo je istorija…

Fanfikcija nije ništa novo. Predstavlja stvaranje priče koja je zasnovana na likovima iz već postojećih knjiga ili televizijskih programa, i sa pojavom interneta ta pojava je dosta popularna. U suštini, najuspešniji su autori kojima pođe za rukom da napišu nešto što je publika, nekada i podsvesno, želela da vidi u originalnom delu, ali nikada nije.

Možda je najpoznatija urbana legenda o Majklu Džeksonu koji plaća milion dolara za crtani film gde Pera Kojot konačno uspeva da uhvati Pticu Trkačicu; postoji poseban odeljak fanfikcije koji govori o gej vezi između kapetana Kirka i mister Spoka.

A kada je objavila 50 nijansi sive, E.L. Džejms je postala komercijalno najuspešnija autorka fanfikcije svih vremena.

Nakon što je naišla na dobar odgovor na forumu, E.L. Džejms je nastavila da objavljuje priče o poznatom vampirskom paru koji razvija sve devijantnije seksualne igre, a broj pratilaca je rastao enormnom brzinom.

Nakon pritužbi pojedinih čitalaca da su priče previše provokativne, bila je primorana da ih skine sa sajta. To je nije pokolebalo, već je tu situaciju iskoristila kao poslovni okidač, da napravi svoju platformu na internetu koja se zvala, 50 nijansi.com.

Promenila je imena protagonista, izbacila vampirski kontekst i zamenila glavnog lika poslovnim magnatom – “sisanje” novca umesto krvi.

Tako su rođeni likovi Kristijan Grej i Anastasija Stil koji su sada mogli slobodno da nastave sa divljim seksom na internetu. Kada je procenila da ima dovoljan broj pratilaca, ona je odjednom rešila da ugasi sajt i napisala im nešto u stilu da će ostatak uskoro moći da pročitaju u njenoj novoj knjizi – 50 nijansi sive.

Mogli ste kroz etar bukvalno da čujete zvuk padanja vilica marketinških magova širom sveta. I tako i bi. Izdala je 2011. godine knjigu pod tim nazivom, bez pomoći agenta, za nezavisnog onlajn australijskog izdavača što je, ispostaviće se, bio još jedan genijalan marketinški potez.

Na taj način su brojni “stidljivi” čitaoci mogli nesmetano da nastave uživanje u svom “tajnom hobiju”. Kako je već bila stekla pravu armiju pratilaca, knjiga je odmah postigla neverovatan uspeh na internetu. Književni agenti su brzo primetili kako raste popularnost do tada nepoznatog autora, i u martu 2012. godine je E.L. Džejms potpisala svoj prvi ugovor sa izdavačkom kućom za štampane medije i ubrzo postala milioner.

Konačno, 2013. godine Forbs ju je proglasio za najplaćenijeg autora na svetu, za erotski roman, a mudre reči Akira Kurosave da umetnost “ne treba prilagođavati publici, već upravo obrnuto” dobile još više na jačini.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -

Poslednji članci

Priznanje “Cvet jednakosti” još jednoj novinarki iz Vranja

UŽICE / VRANJE - Priča Poezija terapija, novinarke Jelene Stojković iz Vranja, objavljena u listu Večernje novosti pobedila je u kategoriji štampanih medija, na konkursu...

U Srbiji dokazan samo “britanski soj” virusa COVID-19

BEOGRAD - Virusološkinja i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović izjavila je danas da, osim britanskog soja korona virusa, u Srbiji nisu dokazane druge preteće...

Pola tone kokaina među bananama iz Južne Amerike

DUBROVNIK - U Luci Ploče zaplenjeno je oko 500 kilograma kokaina koji je dopremljen u kontejneru banana iz Južne Amerike, saznaje Jutarnji list, navodeći...

Lončar: Plata lekara u kovid bolnici danas 1.500 evra, neće biti obavezne vakcinacije

BEOGRAD - U Srbiji nema potrebe za uvođenjem obavezne vakcinacije, jer zemlja ima dovoljno vakcina i dovoljno zainteresovanih za taj proces, rekao je sinoć...

Vakcinisani iz Srbije moći će da dobiju digitalni EU “kovid pasoš”

BRISEL – Digitalni zeleni sertifikati, koji bi trebalo da postanu operativni u Evrposkoj uniji do početka leta, biće izdavani za sve vakcine protiv koronavirusa,...

Budite odgovori prema sebi i drugima!

ВАКЦИНИШИТЕ СЕ! 💉

Društvena odgovornost će nas izvući iz pandemije. Ne širite neproverene informacije!