fbpx
7.9 C
Vranje
petak, 09.12.2022

5 zanimljivosti o srpskom kandidatu za „Oskara“

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo „zakrpi“

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni „strani plaćenici“ i „budale“

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

Psihološki triler „Mrak“ (Darkling), inspirisan istinitom pričom o porodici koja, nakon ratnih sukoba devedesetih, ostaje na svom ognjištu na Kosovu i Metohiji, kandidat je Srbije u trci za 95. dodelu nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film, saopšteno je prošle nedelje iz Filmskog centra Srbije.

Sniman u okolini Vranja

Lokal patriote vole činjenicu da je ovaj psihološki triler scenariste i reditelja Dušana Milića sniman od maja 2019. godine u okolini Vranja, u geografskoj blizini Kosova, gde se zapravo odvija radnja.

Naime, drama se odvija u leto 2004. godine, nakon nemira, odnosno „martovskog pogroma“, događaja tokom kojih su ekstremisti organizovali proterivanje Srba, uništavanje njihove imovine i verskih objekata. Prati sudbinu Milice koja ima 11 godina i živi u planinskim zabitima Kosova sa majkom i dedom, iščekujući i dalje informaciju da li joj je otac, kojeg nema godinu dana, i dalje živ.

O snimanju u Vranju je u emisiji portala Slobodna reč „Brifing“ govorila producentkinja Snežana van Hauvelingen, komentarišući da će pamtiti „predivan pogled sa pržara i južnjački mentalitet“:

„Vranjanci su nam tokom snimanja filma Mrak dali novu dimenziju života, potpuno drugačiju od ovog života u Beogradu“ – rekla je tada.

Glavnu ulogu tumači zvezda filma „Darling“

Miličinu majku Vukicu igra danska zvezda srpskog porekla Danica Ćurčić, koju filmofili širom sveta pamte po glavnoj roli u ostvarenju Darling, pored zvezde globalno popularne serije The Vikings, poznatog švedskog glumca Gustafa Skarskgada, kao i Urliha Tomsena.

Prema navodima sa Vikipedije, uloga u filmu Mrak je Ćurčić prva na srpskom jeziku. Ova poznata danska glumica srpskog porekla je više puta nagrađivana, između ostalog i na Berlinskom finskom festivalu 2014. godine (Berlinale), kada je postala dobitnica Shooting Stars Award-a, nagrade za mlade glumačke talente.

Pored Ćurčić, Milicu igra Miona Ilov, deda Milutina Slavko Štimac, sveštenika Dositeja Nikola Rakočević, italijanskog vojnika Mauricia Andrea Boska.

Bavi se životom srpskog stanovništva na Kosovu, objavljen 18 godina od „martovskog pogroma“

Koliko je do sada poznato javnosti, film je inspirisan istinitom pričom o porodici koja, nakon ratnih sukoba devedesetih, ostaje na svom ognjištu na Kosovu i Metohiji. U filmu, dok ih danju štiti KFOR, kada padne noć preživljavaju strašna mučenja. Svake noći su primorani da se povlače u zabarakadiranu kuću, prestravljeni psihološkim pritiskom kojem su izloženi čim se smrkne.

Dok vojnici italijanskog KFOR-a oklopnim vozilima danju prevoze decu u školu smeštenu u portu pravoslavnog manastira a noću stoka nestaje iz dvorišta, sveštenik bodri malobrojno stanovništvo da ostane na svojim ognjištima…

„Sve do trenutka kada spoznaju i sami da li je potmuli horor odjek ratnih vremena ili njihova uobrazilja“ – navodi se u tekstovima o filmu.

Kako su objasnili autori, Mrak se bavi metaforom straha, ali i skrivenom pozadinom svakodnevnih bezličnih vesti o životu srpskog stanovništva na Kosovu. Lična drama „malog čoveka“ izazvana je velikim silama, toliko snažnim, da osećaj straha preti da preraste u „onostrano“.

„Timski rad“ Srbije, Danske, Bugarske, Italije i Grčke

Direktor fotografije filma Mrak je Kiril Prodanov iz Bugarske, scenograf Milenko Jeremić iz Srbije, montažer Jorgos Mavrosparidis iz Grčke, montažer zvuka Kristian Ajdnes Andersen iz Danske, snimatelj zvuka Frančesko Morosini.

Srpski kandidat za Oskara je korpodukcija Srbije, Danske, Bugarske, Italije i Grčke, a podržali su ga: Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, Danski filmski institut, Filmski centar Bugarske, Italijanski regionalni fond „Fondo Audiovisio FVG“, „Friuli Venezia Giulia Film Fund“, Filmski centar Grčke, EURIMAGES fond Saveta Evrope, MEDIA Creative Europe i Nacionalna televizija Danske DRTV.

Ovaj timski rad je rezultirao nominacijom za Oskara, a prema navodima Komisije Filmskog centra Srbije, „tenzijom, atmosferom, veštim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svet straha i neizvesnosti, u kome tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života“, prenosi RTS.

„Zbog snažnih emocija, univerzalnosti teme i likova, komisija smatra da će film uspešno komunicirati sa međunarodnom publikom i članovima Američke akademije za filmsku umetnost i nauku“ – smatra komisija.

Još jedan uspeh autora „Nečiste krvi“

Producentkinja filma je Snežana Hauvelingen iz Srbije, ispred kuće This and That Production i Film Delux International. Vest o srpskom kandidatu za Oskara iz „kuhinje“ This and That-a, stiže nekoliko meseci otkad je film Nečista krv – greh predaka u produkciji iste kuće postao prvi srpski igrani film na globalno popularnoj platformi NETFLIX.

Dali smo srce i dušu za „Nečistu krv“, nismo mogli da snimamo u Vranju

Podsećamo, autori filma i serije koja je prikazivana u udarnom terminu na Prvom programu RTS-a, stoje iza uspešnih projekata poput Dnevnik Diane BudisavljevićJutro će promeniti sveKlanPorodica i dr. Ko-producenti Mraka su Firefly iz Srbije, RFF International iz Bugarske, Space Rocket Nation iz Danske, A Lab iz Italije, Graal S.A. iz Grčke.

Film je već nagrađen na dva festivala – dobio je nagradu publike na 33. Filmskom festivalu u Trstu i nagradu za najbolji film u regionu na 55. FEST-u.

Pročitajte više:

Autori filma i TV serije „Nečista krv“ dobitnici Godišnjeg priznanja portala „Slobodna reč“

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Korupcija brine 28 odsto građana Srbije

BEOGRAD - Korupcija je i dalje izvor brige građana Srbije koja je na sredini liste percepcije korupcije Transparensi internšnala za 2021. godinu, a na...

Zoran Sekulić dobitnik nagrade „Vitez poziva“

BEOGRAD - Ovogodišnji dobitnici nagrada "Vitez poziva", koje dodeljuje nevladina organizacija Liga eksperata – LEX, su akademik Ljubomir Simović, ekonomistkinja Gordana Matić, lekar Dragan...

Počinje prijava za vantelesnu oplodnju

BEOGRAD - "Telefonsko prijavljivanje za vantelesnu oplodnju sa reproduktivnim materijalom iz inostranstva počinje danas, a od subote počinje elektronsko prijavljivanje" - rekla je direktorka...

Šta su sve Vranjanci tražili od grada za narednu godinu

VRANJE - Na nekoj od sledećih sednica lokalnog parlamenta pred odbornicima će se naći i Nacrt odluke o budžetu grada Vranja za 2023. godinu,...

Prosvetari podeljeni oko statusa – jedni „za“ službena lica, drugi protiv

BEOGRAD - "Mislim da je neophodno da prosvetni radnici dobiju status službenih lica, i to nezavisno od ovih događaja koji su tu polemiku pokrenuli,...