17.8 C
Vranje
utorak, 29.09.2020

10 godina od lažne najave vlasti da je Vranje prvi grad u Srbiji bez plastičnih kesa

Odabrani članci

[EKSKLUZIVNO] Urednik “Kod Civrića”: Biti naša tema je politički prestiž

Po prvi put od osnivanja 2012. godine, a nakon višegodišnje pauze u objavljivanju, urednik satiričnog bloga i kreator sadržaja na Facebook stranici Kod Civrića u...

Milion iz gradskog budžeta za izbornu kampanju u Vranju

VRANJE / BEOGRAD - Državna Agencija za borbu protiv korupcije je, nakon ukazivanja organizacije Transparentnost Srbija na nelogičnosti u bazi podataka o finansiranju izborne kampanje,...

10 godina od lažne najave vlasti da je Vranje prvi grad u Srbiji bez plastičnih kesa

VRANJE - Pre deset godina svi nacionalni mediji, uključujući Radio-televiziju Srbije, preneli su pompezne najave i odluku gradskih vlasti da će od 1. septembra...

Autor knjige “Zablude srpske istorije”: Nema podataka o boravku Gavrila Principa u Vranju

VRANJE - Poznati srpski istoričar Dejan Ristić, autor knjiga Mitovi srpske istorije i nedavno izdate Zablude srpske istorije, u kojima je naučnim dokazima "razbio" neke...

Stojanović: Mladi u Srbiji prepoznaju dobre strane EU, opozicija da iskoristi stav evroparlamentaraca

BEOGRAD – Opozicija mora da iskoristi to što postoje grupe u Evropskom parlamentu koje neće da sklone pogled sa svega što se dešava u Srbiji,...
Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Pre deset godina svi nacionalni mediji, uključujući Radio-televiziju Srbije, preneli su pompezne najave i odluku gradskih vlasti da će od 1. septembra 2010. godine, na inicijativu tadašnje gradske većnice i visoke funkcionerke Ujedinjenih regiona Srbije Nele Cvetković, Vranje postati prvi grad u Srbiji koji će zabraniti upotrebu plastičnih kesa. Deceniju kasnije, ova intenzivno najavljivana odluka nikada nije zaživela u praksi.

Od tog 1. septembra do danas je Skupština grada Vranja imala četiri saziva, a inicijatorka zabrane upotrebe plastičnih kesa, nekadašnja gradska većnica zadužena za zaštitu životne sredine, je 2015. godine sa visoke pozicije u lokalnom odboru URS-a, prešla u Srpsku naprednu stranku. Kako za portal Slobodna reč potvrđuje aktuelna članica Gradskog veća Danijela Milosavljević, ni poslednji saziv Skupštine grada (2016-2020) i Gradskog veća nije radio na ovome.

U prethodnom mandatu Gradsko veće se nije bavilo ovom problematikom, ali lično smatram da je tema vrlo interesantna i da bi rukovodstvo grada trebalo da pokrene ponovo ovu priču – kaže Milosavljević.

Nacrt Odluke o zabrani upotrebe plastičnih kesa u trgovinskim radnjama grada Vranja pomenuta Cvetkovićeva predstavila je u septembru 2010. godine većnicima na sednici. Tadašnji gradski većnici su insistirali da se nacrt najpre uputi nadležnom Ministarstvu na saglasnost, te da se tek onda usvaja u Skupštini grada.

“Ovakva praksa za druge odluke nije sprovođena” – rekla je godinu dana kasnije Cvetkovićeva u intervjuu za Južne vesti.

Gušenje životne sredine nebitno naspram “gušenja slobodne trgovine”

Kako je u pomenutom intervjuu 2011. godine izjavila, na pisarnicu tadašnjeg Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja je “lično odnela nacrt Odluke 22. septembra 2010. godine”. Dodala je i “potezanje veza” odnosno govorila je o pokušajima da preko “njoj poznatih ljudi koji tamo rade” ubrza odgovor koji je na kraju stigao nakon sedam meseci. Iz Ministarstva su odgovorili da lokalna samouprava ne može da donosi zabrane, već da one mogu biti propisane samo zakonom. Od Luke Starčevića koji je u Ministarstvu bio u odeljenju za upravljanje otpadom, stiglo je obrazloženje:

“Starčević mi je rekao da ovom odlukom kršimo Zakon, jer ćemo, navodno, gušiti slobodnu trgovinu” – rekla je Nela Cvetković za Južne vesti.

Naredni sazivi Skupštine i Gradskog veća su prestali da se bave problematikom, vođeni obrazloženjem da grad nije nadležan.

Zakonski okvir ipak postoji

Kako je već navedeno, portparolka Gradskog veća i gradska većnica zadužena za lokalnu upravu Danijela Milosavljević je potvrdila da se u prethodnom sazivu nisu bavili ovim, ali da smatra kako bi rukovodstvo trebalo ponovo da pokrene “ovu priču”.

Većnicu smo pitali da li je potencijalno donošenje Odluke ipak u nadležnosti Skupštine grada i u skladu sa Statutom i zakonima, pominjući Novi Sad, gde je doneta odluka o zabrani korišćenja plastičnih kesa od 1. januara 2021. godine.

Gradsko veće Novog Sada se pozvalo na Statut grada kojim je predviđeno da se Grad stara o zaštiti životne sredine, na Zakon o zaštiti životne sredine kojim je propisano da su lokalne samouprave odgovorne za aktivnosti kojima se mogu poboljšati uslovi u životnoj sredini, kao i na Zakon o upravljanju otpadom, kojim je utvrđeno da materijali koji se koriste za ambalažu moraju ispunjavati i uslove zaštite životne sredine.

Kako je istakla, da bi preciznije odgovorila na ovo, potrebno je formirati radnu grupu sačinjenu od stručnjaka iz ovih oblasti, kao i da bi primeri dobre prakse poput Novog Sada, mogli da budu model kojim bi se Vranje ali i ostale lokalne samouprave mogle rukovoditi:

Takođe, u Statutu grada Vranja postoji odredba kojom je predviđeno da se grad stara o zaštiti životne sredine – dodaje.

Većnik zadužen za zaštitu životne sredine bez odgovora

Redakcija je ostala uskraćena odgovora člana Gradskog veća Slavoljuba Stojmenovića, koji je zadužen za urbanizam, komunalnu delatnost, infrastrukturu, ekologiju i zaštitu životne sredine. Upit je poslat na zvanični mejl 27. avgusta. U međuvremenu smo poslali nekoliko podsetnika i pokušali da kontaktiramo većnika na službeni broj telefona prikazan na stranici Gradske uprave, ali je bio na terenu. Od osobe sa kojom deli kancelariju smo dobijali odgovore da pozovemo “sutra” te da nam ne može dati njegov službeni broj. Već pomenuta portparolka Gradskog veća Danijela Milosavljević kratko je prokomentarisala da je Stojmenović ovih dana u velikoj gužvi.

Dvanaest dana od poslatog upita, do trenutka objavljivanja teksta, od većnika nema povratne informacije, ali redakcija očekuje odgovore na pitanja koja su u nastavku.

1. Šta će Gradskom veću biti prioritet, a šta najveći izazov kada je u pitanju zaštita životne sredine u Vranju i okolini?

2. Da li možda imate informaciju o tome koliko se plastičnih kesa u Vranju potroši na dnevnom/mesečnom/godišnjem nivou, a koliko se prikupi za recikliranje?

3. Javno preduzeće Toplana Šabac je pre nekoliko dana postalo prvo JP u Srbiji koje je počelo da proizvodi struju iz obnovljivog izvora energije, nakon što je u saradnji sa UNDP instaliralo malu solarnu, fotonaponsku centralu. Da li u Vranju ima prostora za slične projekte?

Diplomirani inženjer arhitekture Slavoljub Stojmenović je u prethodnom sazivu bio na funkciji pomoćnika gradonačelnika za urbanističke, imovinsko-pravne, komunalne i inspekcijske poslove. Među projektima za koje se zalaže, ističe se izgradnja Ruske kapele u Krivoj Feji. Kako je prošle godine izjavio za lokalnu televiziju, “u znak sećanja na ruske vojnike koji su pre stotinak godina ručno napravili državni put tužine 70 kilometara, od Vranjske Banje do Bosilegrada”.

Građani se sami “bore” protiv plastičnog otpada

Odlaganje otpada i navike građana u Vranju su veliki komunalni i sistemski problem, zbog čega poslednjih godina pojedinci i udruženja s vremena na vreme organizuju akcije čišćenja posećenih lokacija i poznatih izletišta. Tako su pre dve godine Ivana Stojanović i Miloš Pešić formirali Facebook grupu “You Don’t Shi* Where You Eat”, kao upozorenje i apel građanima da ne zagađuju otpadom izletište Ćoška. Animirali su volontere koji su u nekoliko akcija očistili plastični otpad sa izletišta. Slična akcija Udruženja građana BEV naišla je na dobar odziv Vranjanaca prošlog meseca, kada su očišćeni Borino Brdo i Ćoška, da bi samo jedan dan nakon akcije, izletište ponovo bilo puno smeća.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Od 261 hospitalizovanih 20 na respiratorima

BEOGRAD / VRANJE - Prema poslednjim informacijama Ministarstva zdravlja, u Srbiji je u poslednja 24 sata od posledica zaražavanja virusom COVID-19 preminula još jedna...

18 meseci zatvora – Osuđen Nikola Gruevski, bivši premijer Severne Makedonije

SKOPLJE - Bivši premijer Severne Makedonije Nikola Gruevski osuđen je danas u Skoplju u odsustvu na jednoipogodišnju zatvorsku kaznu zbog nasilja nad političkim protivnicima. Skopski...

Demokratija u Srbiji – Upitan izborni proces, COVID-19 manipulacije i pritisci

BEOGRAD - Centar savremene politike objavio je četvrti godišnji izveštaj "Stanje demokratije u Srbiji 2020" u kojem autori konstatuju da se u zemlji javlja...

Al Jazeera: Ekološka katastrofa na Pčinji

SKOPLJE - Zbog masovne eksploatacije peska u blizini kuća u selima pored Pčinje, ugrožen je život njihovih stanovnika a samoj reci preti ekološka katastrofa,...

Husein-paša: Prijatelj ili dušman Vranjanaca [1]

Osmansko carstvo je u prvoj polovini 19. veka nosilo zasluženi epitet "Bolesnik na Bosforu", dok je centralna vlast carigradske Porte slabila a samovolja lokalnih...